Missie/visie

Missie

Met de werking van het Activiteitencentrum willen we laagdrempelig inspelen op de nood aan sociale contacten en een zinvolle daginvulling, dit doen we volgens de principes van activering, rehabilitatie en herstelgericht werken. De werking wordt in mate van het mogelijke afgestemd op de zorgvraag van de deelnemers. Ook de samenwerking met andere hulpverleners binnen o.a. het NOOLIM netwerk neemt een belangrijke plaats in. Zo komen we tot een goede (zorg)omkadering van de deelnemers.

Visie

Het uitgangspunt van de werking is de zorgvraag op vlak van activering en daginvulling. Wij willen voor de personen met een langdurige psychosociale problematiek een veilige plek creëren zodat ze tot rust kunnen komen, de draad van het gewone leven terug kunnen oppikken en verder kunnen werken aan herstel en behoud van vaardigheden. Hier worden ze ook ondersteund door lotgenoten en zullen de begeleiders altijd een luisterend oor bieden.

We werken herstelgericht, waarbij we vooral inzetten op versterken van zelfvertrouwen en zelfwaarde gevoel. Het is onze taak als begeleider om coachend en empowerend aanwezig te zijn, zo min mogelijk sturend. De bedoeling is dat de deelnemers zelf initiatief nemen en daardoor ook groeikansen aangereikt krijgen.

Iedereen heeft sterke kanten, maar soms kun je ze eens vergeten. Daarom willen wij de deelnemers bewust maken van hun sterke kanten en hen verantwoordelijkheid geven. Zelfrealisatie en het hebben van succeservaringen willen we centraal stellen. Hiertoe doen we ook beroep op ervaringsdeskundigen om samen met ons in te staan voor de dagelijkse werking en deze verder uit te bouwen.

We willen komen tot het versterken van de persoon (en zijn of haar netwerk) waarbij deze zichzelf weer doelen durft te stellen en durft te geloven in eigen kunnen.
Bij het begeleiden van dit proces zetten we samen een traject uit (arbeidsmatig, in kader van vrije tijd of vorming), uitgaande van de individuele mogelijkheden en interesses van de deelnemers. Dit vraagt overleg met zowel de deelnemer als met familie/ mantelzorgers en andere betrokken hulpverleners.

We willen niet op een eilandje werken, maar de link leggen naar de samenleving door;

  • In te zetten op zinvolle opdrachten,

  • Vrijwilligerswerk,

  • Op allerlei manieren een bijdrage te leveren aan de samenleving.

  • ...

Als AC willen we natuurlijk ook een goede samenwerking opbouwen met essentiële partners, Denk hierbij maar aan:

  • Samenwerken met het persoonlijk netwerk van de deelnemer, of dit proberen uit te bouwen,

  • Samenwerking met andere activiteitencentra,

  • Samenwerking met hulpverleners die mee betrokken zijn in de zorgverlening aan de deelnemers (bijv. thuisbegeleidingsdiensten, GTB, OPZC,...)

  • Samenwerken met instanties die helpen bij de doorstroming naar vrijwilligerswerk (begeleid werk), werk in kader van arbeidszorg,...